
 
 
 
January 23, 2007 
 
TO:   LACOE Administrators  
   
FROM:  Compliance Support Services   
 
SUBJECT: Compliance Information Bulleting Number 18 
  Parent Requests for Reevaluation 
 
 
Question: What is a reevaluation and is there a limit to the number of formal assessments (i.e. 
reevaluations) a parent can request? 
 
Answer: A reevaluation under 34 CFR 300.533(a)(2) of the IDEA regulations should address the 
following four issues: 

1. Whether the child continues to have a particular category of disability 
2. Ascertainment of the child’s present levels of performance and educational needs 
3. Whether the child continues to need special and related services 
4. Whether any additions or modifications to the special education and related services 

called for in the child’s IEP are needed to enable him or her to meet the measurable 
annual goals set out therein or to participate, to the extent appropriate, in the general 
curriculum. 

 
The language in IDEA 2004 governing the frequency of reevaluations provides that district must 
ensure a reevaluation is conducted  and it determines “that the educational or related services 
needs, including improved academic achievement and functional performance, of the child 
warrant” or upon parental or teacher request. Section 614(a)(s)(A). 
 
The new law prohibits a reevaluation from occurring any more frequently than once a year 
unless the parents and the district agree otherwise. Section 614(a)(2)(B)(i). As is the case in the 
prior statute, IDEA 2004 mandates a reevaluation every three years, but now the reevaluation  
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does not have to take place if the parents and district agree that it is unnecessary.  Section 
614(a)(2)(B)(ii) 
 
On its face, the IDEA requires that the school district conduct a comprehensive reevaluation 
when a parent or teacher requests one. 
 
The law appears to give a school district the opportunity to demonstrate to the parents that such 
an undertaking is not required. 
 
If, after such review, the team determines that no additional data are needed to  determine 
whether the student continues to be a child with a disability, the school district need not perform 
the reevaluation at that time. Instead it may notify the child’s parents in writing of that 
determination and the reasons for it, also informing them of their right to request an assessment. 
The district is not required to conduct an assessment unless the parents persist in their request. 20 
USC 1414(c)(4), Section 614 (c)(4) of IDEA 2004. 
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The Answer Book on Special Education Law, Fourth  Edition by Susan Gorn and John W. 
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